Vigtigheden af Ethylenresistens

Ethylenresistens og fantastisk holdbarhed er et stort fokus i forædlingen af Queen® Flowers kalanchoe hos A/S Knud Jepsen. Dette kommer til udtryk i sorternes præstation i butikkerne såvel som hjemme hos forbrugerne, hvor der opleves minimalt svind og en optimal forbrugeroplevelse. 

God holdbarhed er en sammensat størrelse, som er afhængig af de forhold, planten udsættes for på vejen fra gartneriet til forbrugeren. Se denne korte video, der opsummerer vigtigheden af planters ethylenresistens.

 

Et unikt forædlingsprogram

Ethylen er et velkendt problem for mange potteplanteproducenter. Blomster, der ikke tåler ethylen, visner hurtigt, lukker sig og falder sammen. Kalanchoe er også følsom overfor ethylenpåvirkning, og derfor arbejder vi målrettet på at skabe ethylenresistente sorter.

"Det er 25 år siden, vi begyndte at teste nye sorter for holdbarhed og ethylenresistens. I den periode har vi opnået bemærkelsesværdige resultater og forbedret holdbarheden med mindst 3-4 uger," pointerer Ellen Christensen, planteforædler hos A/S Knud Jepsen.

Derfor kan det undre, at der ikke er flere forædlingsprogrammer, der har fokus på ethylenresistens. Når ethylenresistens ikke er en førsteprioritet i ret mange forædlingsprogrammer, skyldes det måske, at den gode egenskab ikke umiddelbart kan ses fra en start. Den viser sig først ude i butikkerne og hjemme hos forbrugerne.

"Realiteten er jo, at mange butikker egentlig ikke egner sig til at sælge planter. De står f.eks. midt inde i butikken i nærheden af frugt & grønt afdelingen, hvor ethylenbelastningen er høj. Det giver os tre muligheder. 1. Enten kan vi lade være med at sælge planter. 2. Vi kan affinde os med, at de præsenterer sig dårligt. Eller 3. vi kan tilpasse produktet, så det kan holde til det miljø, der findes. Vi har valgt det sidste, og derfor har vi så stærkt fokus på både holdbarhed og ethylenresistens i vores forædling. Fremover vil kun genotyper med blomster, der udviser ethylenresistens, blive selekteret til at gå videre i forædlingsprogrammet", understreger Ellen Christensen. Hun bekræfter også, at virksomhedens fokus er rigtigt, når repræsentanter for detailleddet ved selvsyn oplever forskellen i sorternes præstationer i gartneriets holdbarhedsrum.

A/S Knud Jepsen har et omfattende forædlingsprogram. Det har resulteret i, at alle sorter testes for holdbarhed og ethylenresistens, før de går videre fra det første niveau i forædlingen.